Octavia II 1,6 MPI - pytanie o możliwości montażu LPG
Witajcie
Na wstępie chcę się przywitać ponieważ jestem tu poraz pierwszy. ops:
Mam pytanie czy ktoś montował już LPG w Octavi II z 1,6 mpi i jak się to ma
/i czy wogole się ma / do gwarancji , a jeśli tak to jaka firmę wybrać :roll:
Re: Octavia II 1,6 MPI - pytanie o możliwości montażu LPG
Zamieszczone przez supervisior
Witajcie
Serdecznie pozdrawiam. k
Skoda Auto Polska nie dopuszcza montażu instalacji LPG. Poszczególne ASO montują same, jednakże musisz być świadomy, że:
a) robią to drożej i nie zawsze dobrze
b) teoretycznie zachowujesz gwarancje, ale praktycznie nie. bo gwarancja honorowana bedzie tylko w tym ASO gdzie zakładałeś LPG, a jeżeli coś (odpukać) przydarzy Ci się w drodze to inne ASO ma prawo odmówić naprawy gwarancyjnej ponieważ nie dotrzymałeś warunków gwarancji :idea:
Zamieszczone przez MisiekWAW
Skoda Auto Polska nie dopuszcza montażu instalacji LPG. Poszczególne ASO montują same, jednakże musisz być świadomy, że:
b) teoretycznie zachowujesz gwarancje, ale praktycznie nie. bo gwarancja honorowana bedzie tylko w tym ASO gdzie zakładałeś LPG, a jeżeli coś (odpukać) przydarzy Ci się w drodze to inne ASO ma prawo odmówić naprawy gwarancyjnej ponieważ nie dotrzymałeś warunków gwarancji :idea:
PYTANIE CZY TRACĘ GWARANCJĘ NA SILNIK CZY NA CAŁOŚĆ :diabelski_usmiech
a moze 1.6 FSI ? lepsze osiągi i mniej spala niz MPI
MPI - 9,8/5,7/7,2 a FSI 8,7/5,4/ 6,6 , moze wiele to nie jest ale zawsze cos... doplata tez nie wielka... a najlepszy to 1.9 TDI !!! :szeroki_usmiech
teoretycznie zachowujesz gwarancje, ale praktycznie nie. bo gwarancja honorowana bedzie tylko w tym ASO gdzie zakładałeś LPG, a jeżeli coś (odpukać) przydarzy Ci się w drodze to inne ASO ma prawo odmówić naprawy gwarancyjnej ponieważ nie dotrzymałeś warunków gwarancji :idea:
Albo zmieni się kierownik ASO i powie: jak żeś Pan założył to sie martw, w Książeczce gwarancyjnej masz Pan napisane co i jak.... DOTARŁO??
Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
mam instalkę IV gen. landi renzo omegas octavii I 1,6 mpi , założyłem jak skończyła się gwarancja, w serwisie proponowali mi za 6500 bez utraty gwarancji, to było w 2002 nie wiem jak jest teraz.
Na pewno instalka sekwencyjna, czyli ok. 5000 zł , już rok jeżdzę na gazie, eksploatacja jest tania, ale obecnie wolałbym dołożyć i kupić TDI.
Jak wezmiemy pod uwage koszt jaki trzeba wylozyc na przejechanie autem tych dwoch lat na benzynie w przypadku FSI paliwa 98 (takie jest zalecane) a potem koszt 5-6 tys zl za LPG (a kto wie co bedzie za 2-3 lata :?: ) To chyba taniej wychodzi jednak jakis diesel. Liczylem ostatnio 2.0TDi vs. 2.0 FSI i doszedlem do wniosku, ze po poltora roku diesel zaczyna na siebie zarabiac, a wiec dopiero pol roku pozniej gazujemy benzyne, co kosztuje i dopiero od tego dnia zaczynamy zarabiac. Tak wiec trzeba minimum 3-4 lata jezdzic zeby wyszlo to sensownie.
Nie zapominajmy, ze nowym autem na przeglad rejestracyjny jedziemy po 3 latach, potem po 2-och no a po 5 roku co rok. A autem na LPG co roku wiec trzeba te chyba 70zl doliczyc do kosztow eksploatacji, no i sekwencja na samym gazie nie jezdzi i benzynke tez trzeba tankowac.
wczoraj wlasnie zalozylem sekwencje... e-G@S Sly Injection... za 3300,-.. miedzy benzyna a gazem roznica niewyczuwalna... czas pokaze czy byl to dobry krok :wink:
Mam już 20000 na gazie i jest oky, trzeba tylko pamiętać aby zawsze w zbiorniku było trochę benzyny ( aby nie pożegnać się z pompą paliwa ). :wink:
W ubiegłym roku instalką landi renzo omegas kosztował mnie 4700, także twoja instalka wydaje mi bardzo tania ( 3300 na sekwencję to taniocha ) - oby dobrze śmigał na gazie k
Co do instalacji gazu na "gwarancji" to wiem np ze w Sinclanie w Zakrecie montuja jakie instalacje do nowych aut na zyczenie klienta (sam slyszalem jak ktos zamawial w salonie dolozenie gazy przed odbiorem auta) wsteplowyja cos do ksiazki gwaracyjnej.. wiec rozumiem ze gwarancja u nich jest wazna... pytanie tylko rzeczywiscie czy bedac gdzies w trasie w razie potrzeby niespodziewanej wizyty w ASO nie bedzie klopotow :?
A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971
A autem na LPG co roku wiec trzeba te chyba 70zl doliczyc do kosztow eksploatacji
Przegląd z gazem jest droższy od zwykłego - kosztuje coś koło 100 pln (nie pamietam dokładnie)
100 to kosztuje normalny przeglad, z gazem kosztuje 170-180 8)
jak juz chcecie byc tacy dokladni, i liczyc "inne wydatki", to proponuje spojrzec na ceny przegladow itd, np tutaj. przykladowo: przeglad jest o 30PLN tanszy dla benzyny, a wymiana paska rozrzadu to 371 (lub 596 dla 1.8T) dla benzyny, a dla diesla to 1093(!!) PLN...
Wiec ja przeboleje ten drozszy przeglad rejstracyjny, i koszty dodatkowych filterkow co 20kkm przy LPG...
Mozna jeszcze pomyslec o jakosci paliwa na stacjach. W tej chwili zaczynam sie bac FSI tak samo jak TDI. Mysle ze najlepszym rozwiazaniem w tej chwili jest zwykla benzynka. Dodatkowo, do FSI nie ma jeszcze instalacji gazowych...
Ponieważ też zamierzam zagazować octe doradżcie czy lepiej brac instalacje oferowaną przeż skode czy we własnym zakresie zakładac? Sam juz nie wiem co zrobic. Lepiej miec jakies 2 tysiaki w kieszeni czy zachowac gwarancje?
norbi99
a ile autko ma ?? tzn ile do konca gwarancji
ja zamontowalem poza aso bo w WV powiedzili mi 6 tys za jakis polski produkt - nawet nie wiedzili jaki a ja za 4700 zaloylem pronsa no ale stracilem gware na podzespoly bezposrednio narazone na kontak z gazem mam andzieje ze nic mi sie nie przytrafi
Zamieszczone przez supervisior
Witajcie
Serdecznie pozdrawiam. k
A gdzie to jest napisane?
Na forum można znaleść wiele postów, gdzie ludzie piszą do SAP np. z zapytaniem od kiedy można jeździć na gazie i w ani jednym z postów nie było informacji, że SAP zabrania montażu instalacji. Gdyby tak było to, to byłoby ujęte w warunkach gwarancji, a nie jest...
Serwisuje auto w innym ASO niż kupiłem auto i nikt nie zwrócił na to uwagi.
norbi99, zapytaj w ASO ile sobie zażyczą. W Rzeszowie to jest różnica kilkuset złotych. Nie wiem czy opłaci się ryzykować - kupiłeś samochód za kilkadziesiąt kzł i oszczędzisz nawet 2kzł po to by nie mieć gwarancji na silnik?
Zamieszczone przez marte
A gdzie to jest napisane?
Na forum można znaleść wiele postów, gdzie ludzie piszą do SAP np. z zapytaniem od kiedy można jeździć na gazie i w ani jednym z postów nie było informacji, że SAP zabrania montażu instalacji. Gdyby tak było to, to byłoby ujęte w warunkach gwarancji, a nie jest...
Serwisuje auto w innym ASO niż kupiłem auto i nikt nie zwrócił na to uwagi.
jakbyś czasem próbował spojrzeć na datę postu, na który odpowiadasz wszystkim byłoby prościej, Tobie też
Komentarz